Emulator poziomu paliwa

Re: Emulator poziomu paliwa

Postprzez psooya » 25 lip 2021 22:26

Powinno sie mieć zatankowane podobno ponad połowę, ja mam male doświadczenie z tymi emulatorami i w zasadzie leje na nie, skupiam się tylko na prawidlowej dawce, emisji spalin, solidnym montażu tak by nikt po mnie nie poprawial ani ja sam po sobie jak jiż cos tam zakladam.
Strojenie instalacji LPG + AFR LM1/LM2, poprawki, przeglądy, VOODOO LPG.
psooya
 
Posty: 4509
Dołączył(a): 13 gru 2012 21:08
Lokalizacja: Kraków
Samochód: Toyota Yaris TS 1.5 VVTi
Instalacja: Qbox basic, ac w031, ac r02

Re: Emulator poziomu paliwa

Postprzez tomatos » 27 lip 2021 18:26

psooya napisał(a):Powinno sie mieć zatankowane podobno ponad połowę,

ok, ale musisz wiedzieć, że masz ta połowę... ja miałem niby 3/4 a samochód stanął na skrzyżowaniu z braku benzyny (nie przełączył się jeszcze na LPG), a za drugim razem 2 metry od dystrybutora :)
tomatos
 
Posty: 22
Dołączył(a): 27 kwi 2011 17:34
Samochód: Citroen, Nissan
Instalacja: QBox Plus

Re: Emulator poziomu paliwa

Postprzez psooya » 30 lip 2021 15:37

:D no to grubo, to ja wiem ile mam nawet bez wskaźnika :-)
Strojenie instalacji LPG + AFR LM1/LM2, poprawki, przeglądy, VOODOO LPG.
psooya
 
Posty: 4509
Dołączył(a): 13 gru 2012 21:08
Lokalizacja: Kraków
Samochód: Toyota Yaris TS 1.5 VVTi
Instalacja: Qbox basic, ac w031, ac r02

Re: Emulator poziomu paliwa

Postprzez maciejk0367 » 30 lip 2021 16:52

Gdy jeździ się na oparach to takie są skutki.........ja zawsze kontroluję w myślach ile mogę jeszcze mieć Pb i czy zatankować....nigdy nie czekam na opary w zbiorniku...
Po za tym kto jeździ na minimalnym poziomie Pb, a co wtedy z pompą paliwa , myśli ktoś o konsekwencjach ?????

Emulatory mają to do siebie, że nawet prawidłowo zamontowane przekłamują poziomy i aktualizują poziom co jakiś czas...takie ich działanie i nie od dziś to wiadomo.
Najlepszym rozwiązaniem jest zatankować benzyny ok pół baku, a po ustaleniu ile może nam spalić Pb przy rozruchu itp itp co kilka tankowań Lpg dolewać za kilkadziesiąt zł benzyny.....proste? PROSTE :wink:

Po za tym w okresie letnim, systemy Stag, zużywają (jeśli nie mają dołożonej Pb i są prawidłowo ustawione) minimalne ilości benzyny,
a w przypadku uruchomionej i sprawdzającej się w konkretnym aucie i silniku funkcji "ciepły start" tzw. "śladowe ilości" i nie zauważalne , więc tankowanie Pb na początku lata wystarcza do jesieni.
Pozdro.
Jeep Grand Cherokee "WG" 4.7V8 Pb/Lpg Stag300QmaxBasic,
Chrysler Voyager "Jajco" 2.4Pb/Lpg Stag4QboxBasic,
Chrysler PTCruiser "pita" 2.0 Pb/Lpg Stag200GoFast
maciejk0367
 
Posty: 100
Dołączył(a): 14 lip 2014 12:03
Lokalizacja: Olszewo-Borki
Samochód: Jeep Grand Cherokee 4.7V8
Instalacja: Stag300QmaxBasic

Re: Emulator poziomu paliwa

Postprzez maciejk0367 » 30 lip 2021 17:10

Czasami trzeba zacząć od siebie i zadbać o auto....wskazań poziomu oleju w silniku czy nawet poziomu płynu chłodzącego też zazwyczaj w autach brak (co nie które mają to fakt) i nikt z tego nie robi problemu, a sprawdza poziom co jakiś czas.

Taka mała anegdota z dnia dzisiejszego........dzwoni nowy klient (dostał numer od jakiegoś mojego klienta), i rozmowa toczy się przy temacie ,że jego auto Hyunday Tucson 2.0 za dużo pali gazu,
tłumaczy także ,że ma ciężką nogę, a na forach podają mniejsze zużycia....
Tłumaczę,że musiałbym zweryfikować auto i nastawy i mapy w programie oraz korekty krótko i długo i wtedy będę mógł coś powiedzieć....po za tym pytam czy auto podaje dane średniego spalania ale brak tej funkcji...
....po za tym już mi w głowie "kołacze",że duże auto gabarytami i ciężka noga to wir w zbiorniku , zresztą w każdym aucie jest ta sama zależność.

Ale najciekawsza jest następna wypowiedź klienta "ŻE NIE PO TO CHYBA JEST ZAŁOŻONY GAZ ,ABY SILNIK PALIŁ GO WIĘCEJ NIŻ BENZYNY, BO ON ZAKŁADAŁ ABY OSZCZĘDZAĆ ..................ROZWALIŁO MNIE TO DOKŁADNIE :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Tacy są co nie którzy klienci...gazu ma palić mniej niż Pb, nie ważne ,że nie tak to działa i nie takie są zależności....a przeliczyć koszt litrów gazu i porównać do litra benzyny to już nie łaska :lol: :lol: :lol:
Takie czasy :wink: :wink: :wink: klient ma swoje mądrości :lol: :lol: :lol:
Jeep Grand Cherokee "WG" 4.7V8 Pb/Lpg Stag300QmaxBasic,
Chrysler Voyager "Jajco" 2.4Pb/Lpg Stag4QboxBasic,
Chrysler PTCruiser "pita" 2.0 Pb/Lpg Stag200GoFast
maciejk0367
 
Posty: 100
Dołączył(a): 14 lip 2014 12:03
Lokalizacja: Olszewo-Borki
Samochód: Jeep Grand Cherokee 4.7V8
Instalacja: Stag300QmaxBasic

Re: Emulator poziomu paliwa

Postprzez tomatos » 04 sie 2021 23:03

maciejk0367 napisał(a):Gdy jeździ się na oparach to takie są skutki.........ja zawsze kontroluję w myślach ile mogę jeszcze mieć Pb i czy zatankować....nigdy nie czekam na opary w zbiorniku...


Trudno kontrolować w myślach poziom Pb, kiedy nie wiesz ile go spala, zależy to od zbyt wielu czynników.
U mnie miałem przejechane przy pierwszym stopie 2.5kkm (przy 60 litrowym zbiorniku), teraz za to mam zrobione 5kkm i miałem jeszcze 1/4 zbiornika (teraz już chyba dobrze wskazuje :) ) , ale i tak przed trasą dotankowałem jeszcze 15l do 1/2 zbiornika.
Najgorsze są takie prognozy spalania jesienią i wiosną, raz jest ciepło raz chłodno, a jeszcze jak dorzucisz jazdę mieszaną miasto/trasa to już w ogóle nie masz szans kontrolować w myślach stanu Pb.

Moim zdaniem bardziej ważne jest działanie emulatora PB, niż wskaźnika LPG. Jak skończy się LPG to zawsze masz PB, ale jak jesteś w trasie i nie masz jak zatankować LPG, a emulator daje ci błędne wskazania Pb to możesz mieć problem. Oczywiście zawsze można przy każdym tankowaniu LPG dolewać Pb , ale chyba nie o to chodzi...

Ze spalaniem nie panikuje (że za dużo pali LPG), jeżeli mieści mi się w do 1.2*spalanie PB.
Fizyki nie oszukasz, wartość energetyczna LPG i jego waga/l zawsze spowoduje jego większe spalanie w litrach w stosunku do benzyny.

Jako ciekawostkę zauważyłem, że u mnie jeżeli komputer zaczyna wskazywać średnie spalanie benzyny mniejsze niż zwykle to znaczy, że ustawiona jest bogatsza mieszanka LPG (ma większe spalanie LPG) - dla komputera jest za bogata mieszanka więc stara się zmniejszyć PB.
I odwrotnie jeżeli gwałtownie wzrosło wskazanie przez komputer spalania PB to znaczy, że za mało jest podawanego LPG.

Na razie cieszę się że emulator chyba już został opanowany :D

Pozdro.
tomatos
 
Posty: 22
Dołączył(a): 27 kwi 2011 17:34
Samochód: Citroen, Nissan
Instalacja: QBox Plus

Poprzednia strona

Powrót do STAG-4 QBOX BASIC, PLUS , STAG QMAX PLUS , QMAX BASIC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość