Jeep-ka kupiłem w maju 2019. Reduktor Gold GT340, regenerowany w zeszłym roku w sierpniu tak "na wszelki wypadek"
Reduktor o mocy do 340KM , czyli "zapas mocy" jest. Ciśnieniowo daje radę,ale temperaturowo poległ, tak jak każdy KME.
W zeszłym roku w okresie zimowym przy przełączaniu było ok bez drgań itp, ale wersja programu była inna.............na bieżąco aktualizuję wersje wg. zaleceń AC.
A teraz fakty...wczoraj w aucie klientki,wymieniałem reduktor w VW Jetta 2.0 (wersja USA ,2014 rocznik).Założony nowy reduktor TUR(taki był wcześniej).Wczoraj sprawdzenie/ustawianie, a dziś po nocnym postoju jazda i sprawdzanie lpg i parametrów itp. INSTALACJA NEVO. Jazda od zimnego silnika(-2).Nastawy-nakładanie paliw 1 x 2ms,przełączanie garów 0.6s ,korekty temperatury gazu itp itp...czyli standard w moim wykonaniu.
Przełączanie przy 30.Po przełączeniu temperatura gazu od -1 do 1 i BRAK JAKICHKOLWIEK OZNAK POSZARPYWAŃ I DRGAŃ silnika podczas jazdy na gazie...
Temperatura gazu cały czas -1 do 2 stopni do temperatury reduktora 50....temperatura gazu 5 przy reduktorze 70, potem temperatura gazu w górę...
Dla własnej ciekawości wykonałem dziś porównanie w swoim Jeep-ie.Instalacja STAG 300-8QmaxBasic, reduktor GOLD GT340.
Przełączanie 30.Nakładanie paliw.Przełączanie 1000.Najnowszy soft programu.Korekty temperatury gazu. Przełączenie i temperatura gazu -1 do 1.Szarpanie silnika przy przełączaniu, potem wyczuwalne poszarpywania co jakiś czas, temperatura gazu -1 do 2 do 70 reduktora, potem temp. gazu w górę.Od temp gazu ok 20 stopni ok, a powyżej 30 stopni praca silnika rewelacja....Wniosek jaki?
Następny test dziś...chrysler PT Cruiser 2.0...najnowszy soft 200GoFast.Przełączanie garów 800,korekty temperatury i to co
możliwe w tym programie.Reduktor stary typ - inny niż KME. Przełączanie i temperatura gazu od razu od plus 8 , potem w górę.SZARPNIĘCIA PRZY PRZEŁĄCZANIU pomimo temperatury gazu 8stopni....a latem było ok i w zeszłą zimę.
Temperatura reduktora stopniowo w górę i razem z nią w górę temperatura gazu, np 50 reduktor i ok 25 gaz, 60 do 35 itp.
Wnioski...reduktory KME mają problem ze stabilnością temperatury i osiągnięciem dodatnich temperatur gazu przy niskich temperaturach zewnętrznych....potrzebują długiego wygrzewania i źle oddają ciepło....czyli tak jak pisałem "proste jak cep" i niestabilne.Nie lubię tych reduktorów i stosuję gdy nie mam wyjścia bo mają dużą stabilność "ciśnieniowo".
Dlaczego przy podobnych reduktorach GOLD i TUR, i podobnych temperaturach gazu przy przełączaniu i potem wygrzewaniu, systemy różnie radzą sobie z przełączaniem to już inne pytanie i diagnoza na przyszłość.
Laikiem nie jestem i potrafię zauważyć problem i go rozwiązać, więc np. z reduktorem poradzę sobie i dobiorę coś co da odpowiednie ciśnienie i temperaturę.
Pozdrawiam.