Citroen C5, EW10A

Proszę tu zamieszczać zapytania odnoszące się do wizualizacji oraz ustawień map i mnożników

Re: Citroen C5, EW10A

Postprzez psooya » 09 paź 2020 13:07

V2..... :-D. Lądek jest, dobrze znam, prawie mioje okolice. PrzyLądek....
że szybko wycofają auta elektryczne.
Fast Garage - Strojenie instalacji LPG + AFR LM1/LM2, poprawki, przeglądy, VOODOO LPG, serwis samochodowy, tuningi.
psooya
 
Posty: 4412
Dołączył(a): 13 gru 2012 21:08
Lokalizacja: Kraków
Samochód: Toyota Yaris TS 1.5 VVTi
Instalacja: Qbox basic, ac w031, ac r02

Re: Citroen C5, EW10A

Postprzez Marcin Dziewiątkowski » 09 paź 2020 13:36

elektryk na lpg.jpg


:wink:
marcin.dziewiatkowski@ac.com.pl

Pracownik AC S.A.

Pomoc Techniczna AC
Avatar użytkownika
Marcin Dziewiątkowski
 
Posty: 1799
Dołączył(a): 13 mar 2014 13:47

Re: Citroen C5, EW10A

Postprzez psooya » 09 paź 2020 13:55

Hahahahaha dobre :-DDDDDD
Fast Garage - Strojenie instalacji LPG + AFR LM1/LM2, poprawki, przeglądy, VOODOO LPG, serwis samochodowy, tuningi.
psooya
 
Posty: 4412
Dołączył(a): 13 gru 2012 21:08
Lokalizacja: Kraków
Samochód: Toyota Yaris TS 1.5 VVTi
Instalacja: Qbox basic, ac w031, ac r02

Re: Citroen C5, EW10A

Postprzez PrzemekSupak » 15 paź 2020 09:15

Marcin Dziewiątkowski napisał(a)::| nie ogarniam przesłania ...


Znów będzie cytat (Agatki): 'AKURAT!'
... ale jeśli faktycznie, to moi drodzy experci - próbujecie zmienić metodę liczenia obciążenia silnika, podczas rozruchu, żeby wykazać, że jest ... dobrze?! ... kiedy jest źle. Tak już poza tematem, ale uwiera, kiedy zmiana softu komputera benzyny, albo zmiana mapek tegoż w OT (WOT), tak kiepski rozruch powoduje. Mapki te pewnie na sztywno są, bez możliwości korekcji, bez kabelka.

Tak na koniec... ciśnienie będzie tylko lekko podwyższone, z 1,23 na 1,26, max 1,29 Bar, góra prawie zapętlać nie będzie, ale dół będzie luźno (mimo szybkich wtrysków). Wężyk podciśnienia był już wcześniej zmieniony z silikonu. Chętnie zmieniłbym obie cewki w zaworach, na takie o większej rezystancji, bo są dosyć ciepłe (Shark i wielozawór) i prąd konsumują.
O... ważne - emulator wskazań paliwa - wystarczy tutaj kilka sekund, na poziomie paliwa 'max', inaczej komputer auta podaje błędny zasięg a czasem to się przydaje.
Nie jestem pewien, czy po korekcji ciśnienia gazu, nie trzeba zmienić ustawienia ciśnienia referencyjnego w programie - może jakaś podpowiedź???
Jeżeli jest 'zaszyta' mapka korekcji ciśnienia gazu, np od podciśnienia i przyspieszenia (tak się jednak domyślam, że nie), to zmniejszając korekcję na wykresie, te procenty z niego, powinny przejść na tą mapkę. Inaczej zmieni się moja mapka 'zielona', na lewo i prawo od 0,4 (dość zauważalnie). Raczej jednak korekcja ciśnienia ręcznie wróci na wykres (ok. 8/1Bar).
Brakuje mi wykresu sumy MAP i PS04 reduktora, z własną skalą, na całą szerokość oscyloskopu (od 0,5 Bar do tak 2,5 Bar, skala logarytmiczna).
Brakuje mi też wykresu (??? nie znalazłem) przyspieszenia (pochodna ....). Jakoś też by się przydał.
Właściwie, za poradą z YT, można włączyć adaptację OBD i zapomnieć o reszcie strojenia (akurat).
Moduły BT są już w tak niskich cenach, że implementacja na stałe do QBox'a.... :-), zamiast tych SMS-ów.

p.s.
Chętnie odkupię wtyk, z kawałkiem wiązki, do QBOX'a PLUSA (dokładnie Next'a PLUSA), dla Golfa MK4, AVU, ale o tym aucie już w nowym temacie.
:)
PrzemekSupak
 
Posty: 36
Dołączył(a): 19 wrz 2018 21:24
Samochód: Citroen
Instalacja: QBox

Re: Citroen C5, EW10A

Postprzez psooya » 15 paź 2020 10:12

Korekty od ciśnienia gazu są zaszyte i działają dobrze. Od temperatury gazu jest tak samo.
A teraz ujmę to tak :
Odpadam :-)
Fast Garage - Strojenie instalacji LPG + AFR LM1/LM2, poprawki, przeglądy, VOODOO LPG, serwis samochodowy, tuningi.
psooya
 
Posty: 4412
Dołączył(a): 13 gru 2012 21:08
Lokalizacja: Kraków
Samochód: Toyota Yaris TS 1.5 VVTi
Instalacja: Qbox basic, ac w031, ac r02

Re: Citroen C5, EW10A

Postprzez Marcin Dziewiątkowski » 15 paź 2020 10:25

Panie Przemysławie (PrzemekSupak), przepraszam, ale forma w jaką ubiera Pan swoje przemyślenia, nie służy poprawnej interpretacji tego co ze strony technicznej chcę Pan opisać, przynajmniej w moim przypadku ("prosty człowiek z małego miasta"). Czy może Pan w "lżejszej wersji " opisać swoje przemyślenia ( myślałem ,że jak wypiję druga kawę to pomoże... ale nie niestety nie pomogło).
marcin.dziewiatkowski@ac.com.pl

Pracownik AC S.A.

Pomoc Techniczna AC
Avatar użytkownika
Marcin Dziewiątkowski
 
Posty: 1799
Dołączył(a): 13 mar 2014 13:47

Re: Citroen C5, EW10A

Postprzez PrzemekSupak » 15 paź 2020 12:03

Przerwa na reklamę i regenerację akumulatora po testach.
Jest tam kilka wątków, najważniejsze, że działa.
:)
PrzemekSupak
 
Posty: 36
Dołączył(a): 19 wrz 2018 21:24
Samochód: Citroen
Instalacja: QBox

Poprzednia strona

Powrót do Mapy oraz Mnożniki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron