Wskazanie LPG na przełączniku gazu.

Wskazanie LPG na przełączniku gazu.

Postprzez radek.pajorek » 28 lut 2017 23:16

Witam forumowiczów !
Jako że to mój pierwszy post to na początek pasuje się przywitać :D
Podejrzewam że sporo się tu dowiem a piszę ponieważ mam problem :lol: tak to bym nie pisał :mrgreen:
W zasadzie to nie wiem czy ja czy zakład który montował mi instalację która jest jeszcze w okresie gwarancji.
Dobra po kolei: Pacjent to Skoda Octavia 2,0 (AQY) i instalacja Qbox-Basic i cała reszta staga do tego motoru, montowana w 2015 roku w Autoryzowanym zakładzie Stag'a. Od początku jest problem ze wskazaniem poziomu LPG na przełączniku PB/LPG. Z tego co zdążyłem się zorientować to mam przełącznik LED300 (ten prostokątny z paskiem diodowym po łuku) i przy zbiorniku czujnik poziomu WPG dwuprzewodowy. Objaw jest taki że przełącznik pokazuje rezerwę gazu przy pełnym zbiorniku a przy kolejnym uruchomieniu pokazuje prawidłowo wszystkie diody żeby za chwilę zgasić 2 diody i tak w koło raz jest w miarę dobrze a raz "kicha"i nie ma reguły. Niby mała rzecz ale denerwuje (kasuję dzienny licznik przy tankowaniu). Robiłem autokalibrację tak jak w instrukcji ale nie pomaga. Zgłaszałem na przeglądzie po 1000 km po 10 000 km ale panowie serwisanci powiedzieli że z tym nie da się nic zrobić a kalibracja w przypadku Qboxa Basic nie działa w co nie wierzę. Robiłem niedawno przegląd po 20 000 km w innym autoryzowanym serwisie ale też usterka została nieusunięta z sugestią żeby zgłosić się do zakładu który montował instalację (rozumiem gość nie zakładał nie chce poprawiać po kimś innym).
Jestem mechanikiem, klucze, śrubokręty i miernik posiadam umiem też się nimi posługiwać ogólnie coś tam wiem i jestem w stanie coś sam zrobić tylko trzeba mnie coś podpowiedzieć :mrgreen:
Teraz pytanie : Czy rzeczywiście nie da się nic, czy instalatorom się nie chce, czy mnie zlewają a jak mnie zlewają to jak ich "grzecznie zmusić" do zajęcia się problemem i skutecznego rozwiązania go.
Ogólnie jestem zadowolony z instalacji mam drugą w cytrynie (Qbox Next) i tam wszystko działa, ale to mnie trochę złości. Nie chcę żeby ten wskaźnik pokazywał i gasił diody z dokładnością do 1 litra LPG ale chcę tylko żeby lampki gasły po kolei a po wyłączeniu i włączeniu zapłonu zapalało się tyle samo diod.
Dobra wyżaliłem się trochę długawo :D . Jak ktoś coś może to słucham grzecznie sugestii. Pozdrawiam
radek.pajorek
 
Posty: 5
Dołączył(a): 25 lut 2017 15:48
Samochód: Skoda
Instalacja: Q-Box Basic

Re: Wskazanie LPG na przełączniku gazu.

Postprzez psooya » 28 lut 2017 23:35

Wpg-->wpgh. Przepaść a i działa dobrze.
Strojenie instalacji LPG + AFR LM1/LM2, poprawki, przeglądy, VOODOO LPG.
psooya
 
Posty: 4495
Dołączył(a): 13 gru 2012 21:08
Lokalizacja: Kraków
Samochód: Toyota Yaris TS 1.5 VVTi
Instalacja: Qbox basic, ac w031, ac r02

Re: Wskazanie LPG na przełączniku gazu.

Postprzez radek.pajorek » 01 mar 2017 10:03

No OK ale WPGH ma trzy kable i trzeba to gdzieś podpiąć.
radek.pajorek
 
Posty: 5
Dołączył(a): 25 lut 2017 15:48
Samochód: Skoda
Instalacja: Q-Box Basic

Re: Wskazanie LPG na przełączniku gazu.

Postprzez psooya » 01 mar 2017 10:49

To teraz juz wiesz czemu gazownik mówi że "sie nie da "? Trzeba "ciągnąć druta" jeśli chcesz mieć pełną funkcjonalność. W wiazce staga jest trzeci przewód.
Strojenie instalacji LPG + AFR LM1/LM2, poprawki, przeglądy, VOODOO LPG.
psooya
 
Posty: 4495
Dołączył(a): 13 gru 2012 21:08
Lokalizacja: Kraków
Samochód: Toyota Yaris TS 1.5 VVTi
Instalacja: Qbox basic, ac w031, ac r02

Re: Wskazanie LPG na przełączniku gazu.

Postprzez radek.pajorek » 01 mar 2017 11:10

Czyli trzeba kupić wskaźnik z wiązką trzyprzewodową i poprowadzić do centralki Qboxa i się gdzieś tam wpiąć żeby działało jako tako.
Myślałem że mam coś źle podpięte przy montażu jakiś plus czy masę nie z tego miejsca co trzeba a tu masz TEN TYP (WPG)TAK MA i już :lol: . No ok "przemęczę" się aż gwarancja wyjdzie zorientuję się gdzie się wpiąć i wymienię ten czujnik.

To może jeszcze jakaś podpowiedź gdzie to wpiąć do wiązki STAGA pod które piny czy jakieś kolory kabli :D
radek.pajorek
 
Posty: 5
Dołączył(a): 25 lut 2017 15:48
Samochód: Skoda
Instalacja: Q-Box Basic

Re: Wskazanie LPG na przełączniku gazu.

Postprzez psooya » 01 mar 2017 12:36

Najlepiej zobacz schemat ze strony ac. W wiazce z ecu wychodza trzy kable. Czerowny czarny i biały. Gość nie podłączył czerwonego i powinien byc dostepny po odizolowaniu wiazki.
Czerwony +12V
Czarny masa
Biały sygnal.
Różnica we wskazniku kolosalna bo czujnik nie posiada oporów mechanicznych.
Strojenie instalacji LPG + AFR LM1/LM2, poprawki, przeglądy, VOODOO LPG.
psooya
 
Posty: 4495
Dołączył(a): 13 gru 2012 21:08
Lokalizacja: Kraków
Samochód: Toyota Yaris TS 1.5 VVTi
Instalacja: Qbox basic, ac w031, ac r02

Re: Wskazanie LPG na przełączniku gazu.

Postprzez radek.pajorek » 01 mar 2017 12:57

Pobrałem ze strony co i jak i już wiem. Dobrze że z pinami przy sterowniku nie trzeba grzebać :D , pobawię się i se zrobię a co. Kupię wskaźnik WPGH z wiązką i przelutuję kabelki od kostki. Potem ten wskaźnik jeszcze chyba w sterowniku trzeba zaprogramować za pomocą programu.
Dzięki za szczegółowe informację.
radek.pajorek
 
Posty: 5
Dołączył(a): 25 lut 2017 15:48
Samochód: Skoda
Instalacja: Q-Box Basic

Re: Wskazanie LPG na przełączniku gazu.

Postprzez psooya » 01 mar 2017 13:24

Tak. Musisz wybrać wpgh1 i skalibrowac montaż na butli i piziom podczas tankowania.
Strojenie instalacji LPG + AFR LM1/LM2, poprawki, przeglądy, VOODOO LPG.
psooya
 
Posty: 4495
Dołączył(a): 13 gru 2012 21:08
Lokalizacja: Kraków
Samochód: Toyota Yaris TS 1.5 VVTi
Instalacja: Qbox basic, ac w031, ac r02

Re: Wskazanie LPG na przełączniku gazu.

Postprzez radek.pajorek » 13 mar 2017 21:25

Witam po dłuższej przerwie.
Na razie na przeglądzie gazu Pan gazownik zmienił mi w programie rodzaj czujnika i powiedział żeby obserwować jak będzie się zachowywać WPG. Zatankowałem było źle ale zapomniałem skalibrować, po zatankowaniu mi się kapło. Wyjeździłem lpg do końca skalibrowałem przy tankowaniu i na razie działa w miarę. Zobaczę jak będzie się zachowywać teraz, jak będzie w miarę to zostawię a jak będzie źle to wymieniam na WPGH-1.
Dzięki za podpowiedzi.
radek.pajorek
 
Posty: 5
Dołączył(a): 25 lut 2017 15:48
Samochód: Skoda
Instalacja: Q-Box Basic


Powrót do Różności

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron